讚好 LinePost線報 專頁,緊貼最新時事熱話!

立法會紮營者:泛民議員「離地」,本土派「影也不見」,失望!

日期 : 2017年 12月12日

立法會修訂《議事規則》爭議浪潮持續, 昨晚泛民主派議員發起留守行動, 在立法會示威區紮營, 反對修改議事規則。 及後晚上11時, 警方開始清場, 直到凌晨約2時半結束。 直至今早, 示威者仍在立法會外紮營, 當中仍有人接力整個行動, 「政治素人」阿祥就是其中一人。

  1. 議員過於技術化解釋修改議事規則 市民難以理解。 阿祥認為, 大眾現時根本不了解修改議事規則背後的矛盾及對將來的影響, 當中包括將來可以為基本法23條立法, 以及更多不公義的法案更容易通過。 然而, 他批評現時的民主派議員, 以「離地」方式向公眾講解修改議事規則。
  2. 「而家香港的市民, 你講深少少佢地都已經唔會聽啦, 啲議員以為自己識得拋書包就可以叫人反對, 根本咁的諗法就錯哂, 越講得複雜就越無人理, 最慘係議員自己完全無注意到自己有呢個問題, 而家的香港就係面對緊呢個咁惡劣的情況」。
  3. 泛民本土心結未解, 難成大事。 修改議事規則, 理應屬整個泛民甚至本土派的事, 然而昨晚的行動竟然一個本土派都沒有出現。 阿祥稱自己沒有任何政黨背景, 只是在「雨傘運動」後才開始留意政治。 他提到, 香港現時面對的問題, 應該是由所有黨派團結一起對抗, 但現時根本是一盤散沙, 雙方(泛民主派及本土派)依舊有心結, 怕各自的黨派光環消失。
  4. 他質疑, 為何兩者不能在議題上好好合作, 「而家兩邊都唔肯放低各自的包袱, 但點解唔可以為咗近日的事, 香港的前途而放低? 咁就唔好成日提大和解啦。 」
  5. 不斷反思, 勿忘初衷。 記者追問阿祥, 問他有關對明年立法會補選的看法。 他認為, 泛民初選看到的不是所謂的協調, 而是大家互相攻擊。 「選舉係討論點解要支持自己, 而靠講對家係唔會有票。 雖則話Negative Campaign 都有其效果, 但都唔可以無Positive Campaign, 都要就唔同的議題表述自己的立場, 咁先係選舉, 但奈何而家的民主派只停留在攻擊同路人, 已經忘記咗自己點解要選。 」


關鍵字:

議事規則 立法會 泛民主派 立法會議員 分開補選 立法會補選 香港

上一篇
下一篇




相關文章 :